Pieczony łosoś z ziołami i cytryną

Pieczony łosoś z ziołami i cytryną
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: marysiaz
Łosoś jest jednym z najzdrowszych gatunków ryb. Jest niebywale smaczny, aromatyczny, idealny dla osób dbających o linię. Moja propozycja podania tej smacznej ryby tym razem wygląda bardzo prosto i tradycyjnie - pieczona bez tłuszczu z ziołami, z ryżem i ogromną ilością kapusty kiszonej :)

Składniki

  • 2 filety z łososia (po ok 200 - 300 g)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • mieszanka przypraw: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki bazylii, wyciśnięte 3 ząbki czo
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Filety z łososia dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym, a następnie z każdej strony skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy mieszanką przypraw, solą i pieprzem. Tak przyprawioną rybę wkładamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

  2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i podsmażamy rybę tylko od strony skóry ok. 4 - 5 minut, aż się zarumieni.

  3. Podsmażonego łososia wkładamy do folii aluminiowej i szczelnie w nią zawijamy. Pieczemy ok. 15 minut w 200*C z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia łososia jest zależny od jego wielkości, może się skrócić lub wydłużyć. Upieczony łosoś jest lekko różowy, soczysty, dający się podzielić za pomocą widelca na małe kawałki.

  4. zdj

Komentarze do przepisu (1)

gogusia 23 lutego 2015
uwielbiamy wszelakie rybki :) a ta wygląda smakowicie :)
Składniki
  • 2 filety z łososia (po ok 200 - 300 g)
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • mieszanka przypraw: 1 łyżeczka ziół prowansalskich, 1 łyżeczka suszonego rozmarynu, 1/2 łyżeczki bazylii, wyciśnięte 3 ząbki czo
  • sól i pieprz
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
Składniki