Pieczony Kurczak z 40 ząbkami czosnku

Przepis dnia 2011-05-29
Pieczony Kurczak z 40 ząbkami czosnku
> 3-4 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: leopard28
szybka sprawa, a kurczak inny niż zwykle

Składniki

Przygotowanie

  1. Nastawić piekarnik na umiarkowaną temperaturę. Podzielić główki czosnku na ząbki, nie zdejmować łupić. Posmarować masłem skórę kurczaka i tuszkę wewnątrz. Połowę ząbków czosnku włożyć do środka tuszki, łapki związać nicią.

  2. W średniej wielkości formie do pieczenia ułożyć warstwę czosnku, a na nim kurczaka. Wlać wodę do naczynia i piec bez przykrycia w średnio ciepłym piekarniku, często smarując skórkę wytopionym sosem przez ok. 1 godz 20 min lub aż mięso będzie dopieczone.

  3. W tym czasie opiec ziemniaki. Na 15 min przed podaniem wyłożyć kurczaka na półmisek i przykryć folią, żeby nie wystygł. Podawać z pieczonymi ząbkami czosnku i ziemniakami.

  4. ZIEMNIAKI OPIEKANE: Ziemniaki obgotować 5 min w wodzie lub na parze. Osuszyć papierowym ręcznikiem i studzić 10 min. W naczyniu do zapiekania posmarowanym olejem ułożyć pojedynczą warstwę ziemniaków i spryskać olejem. Opiekać odkryte ziemniaki w średnio ciepłym piekarniku przez ostanie 30 min pieczenia kurczaka, aż będą miękkie.

  5. Ja zrobiłem wersje bez ziemniaków.

Komentarze do przepisu (2)

tc1970 09 czerwca 2011
i chyba zapomniałaś użyć soli i pieprzu
tc1970 09 czerwca 2011
zapomniałeś też użyć soli i pieprzu
Składniki
Składniki