pieczony kurczak sriracha

pieczony kurczak sriracha
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
Soczyste, delikatne mięso w marynacie z sosu sriracha i całe mnóstwo czosnku. Pycha.....

Składniki

  • kurczak z wolnego wybiegu - 1 szt
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sos sriracha - pół szklanki
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • czosnek - 1 duża główka
  • sól, pieprz
  • majonez - 2 łyżki

Przygotowanie

  1. Majonez wymieszać z dwiema łyżkami sosu sriracha. Pozostały sos połączyć z sokiem z limonki i oliwą.

  2. Z kurczaka wyciąć kręgosłup, rozłożyć na płasko, natrzeć solą i pieprzem. Skórę nad piersiami poluzować i w powstałą kieszeń nałożyć majonez. Marynatą natrzeć całego kurczaka i włożyć do lodówki na kilka godzin.

  3. Na mniej więcej godzinę przed pieczeniem kurczaka wyciągnąć z lodówki. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni.

  4. Kurczaka położyć do brytfanny, dodać przekrojoną na pół główkę czosnku, przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika na godzinę. Po tym czasie zdjąć folię i piec jeszcze 30 minut, od czasu do czasu polewając mięso tworzącym się sosem.

  5. Po upieczeniu kurczaka przełożyć na deskę do krojenia, przykryć folią aluminiową i zostawić na 10 minut. Upieczony czosnek wycisnąć ze skórki, rozsmarować po mięsie. Kurczaka pokroić na porcje.

Składniki
  • kurczak z wolnego wybiegu - 1 szt
  • oliwa - 2-3 łyżki
  • sos sriracha - pół szklanki
  • sok z limonki - 2 łyżki
  • czosnek - 1 duża główka
  • sól, pieprz
  • majonez - 2 łyżki
Składniki