pieczony kurczak

pieczony kurczak
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: agafia
soczyste mięso, chrupiąca skórka..... pyszny kurczak pachnący cytryną, czosnkiem i rozmarynem

Składniki

  • kurczak zagrodowy o wadze około 2 kg
  • roztopione masło - 100 g
  • cytryna - 1 owoc
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • czosnek - 4 ząbki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • nieduże ziemniaki sałatkowe - 1 kg
  • marchewka - kilka sztuk
  • białe wytrawne wino (lub bulion) - 250 ml
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Do roztopionego masła dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, sok wyciśnięty z połowy cytryny , paprykę w proszku, sól i pieprz.

  2. Kurczaka położyć do brytfanny. Skórę poluzować nad piersiami (można użyć do tego łyżki), wlać część maślanej marynaty a resztą wysmarować powierzchnię kurczaka.
    Do wnętrza tuszki włożyć pokrojoną cytrynę (tę z której wyciskaliśmy sok również) i gałązki rozmarynu, 1-2 gałązki zostawić do warzyw. Nogi kurczaka związać. Całość dodatkowo lekko oprószyć solą i pieprzem. Podlać winem lub bulionem.

  3. Piekarnik nagrzać do 220 stopni. Włożyć brytfannę z kurczakiem. Po dziesięciu minutach zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Piec przez godzinę, co jakiś czas polewając kurczaka tworzącym się sosem.

  4. Ziemniaki i marchewkę dokładnie wyszorować (lub obrać ze skórki), większe sztuki pokroić na kawałki. Z pozostawionych gałązek rozmarynu oderwać listki, dodać do warzyw.

  5. Po godzinie pieczenia do kurczaka dodać przygotowane warzywa. Piec kolejne 45-60 minut.

Składniki
  • kurczak zagrodowy o wadze około 2 kg
  • roztopione masło - 100 g
  • cytryna - 1 owoc
  • rozmaryn - kilka gałązek
  • czosnek - 4 ząbki
  • słodka papryka w proszku - 1 łyżeczka
  • nieduże ziemniaki sałatkowe - 1 kg
  • marchewka - kilka sztuk
  • białe wytrawne wino (lub bulion) - 250 ml
  • sól, pieprz
Składniki