Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Danie dla tych, którzy lubią bezmięs lub poszczą w piątki. Ja zdecydowanie należę do tych pierwszych, choć mieszkanie w Częstochowie powinno zobowiązywać :P Dżołk ofkors :P Jak to się mówi: Pod latarnią najciemniej ;) Ale nie o tym przecież ma być mowa...Kopytka rzecz oczywista, do nich sosik musi być...to tego kalafior al dente i macie pyszne danie gotowe. Czy polecam?...No przecież! A! BTW! Bez żadnych insynuacji dot. zdjęć :P To nie mój problem xD Arek Gie
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1195
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 285
Bardzo smaczny i w zasadzie prosty do przygotowywania placek. Najlepiej zosta...
Odsłon: 62
galaretka wieprzowa czy zimne nóżki albo zylc ( po kaszubsku) to super danie...
Odsłon: 74
Deser z preparowanego ryżu i kajmaku to hit dawnych lat – choć kiedyś robiło...
Odsłon: 79
Prosty, szybki, tani i bardzo kiedyś popularny przepis, to świetny pomysł na...
Odsłon: 1195
Potrawa rodem z Prowansji, ale rozpowszechniona w krajach śródziemnomorskich...
Odsłon: 285
Składniki
Kopytka: Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonym wrzątku do miękkości. Odcedzamy, odparowujemy, studzimy i mielimy. Do zmielonych ziemniaków dodajemy obie mąki, zagniatamy ciasto (w razie potrzeby dosypujemy mąkę-zależy to od rodzaju ziemniaków). Z przygotowanej masy formujemy walce o grubości 2-3 cm i kroimy po przekątnej na 2-3 cm. Tak przygotowane kopytka gotujemy w osolonym wrzątku 3-4 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Pieczony kalafior: Warzywo dzielimy na różyczki, przekładamy do naczynia żaroodpornego, skrapiamy olejem i oprószamy solą i pieprzem. Naczynie szczelnie przykrywamy i zapiekamy 45-50 minut w temperaturze 200°C Sos śmietanowy: Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Mieszając dolewamy cienkim strumieniem śmietankę. Podgrzewamy by sos nabrał gęstości. Dosypujemy świeżo posiekany koperek. Do smaku doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Kluski podajemy z kalafiorem, polanym sosem śmietanowym.