Pieczony kalafior z cieciorką i parówkami

Pieczony kalafior z cieciorką i parówkami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: catha
Pomysł na szybki obiad z piekarnika. Chrupiący kalafior, cieciorka i kilka parówek. Polecam.

Składniki

  • 1 kalafior
  • puszka cieciorki
  • 1 opakowanie parówek albo ulubionych kiełbasek
  • 3 - 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, zioła prowansalskie

Przygotowanie

  1. Obieramy kalafiora z liści, dzielimy na różyczki i płuczemy pod bieżącą wodą.Osuszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i ziołami prowansalskimi. Tak przyprawionego polewamy oliwą i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Cieciorkę odsączamy z zalewy, parówki nacinamy, pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki układamy na blaszce razem z kalafiorem, posypujemy jeszcze ziołami prowansalskimi i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200st. Pieczemy około 35 minut, 10 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem. Po wyjęciu z piekarnika dodajemy jeszcze zieleninę - w tym przypadku szczypior. Pyszne, chrupiące danie na gorąco.

Składniki
  • 1 kalafior
  • puszka cieciorki
  • 1 opakowanie parówek albo ulubionych kiełbasek
  • 3 - 4 łyżki startego żółtego sera
  • 2 pomidory
  • pęczek szczypiorku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz cytrynowy, słodka papryka, zioła prowansalskie
Składniki