Pieczony filet z indyka z ziemniakami

Pieczony filet z indyka z ziemniakami
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Danie pełne aromatu. Mięso soczyste. Warto się skusić.

Składniki

  • 1/2 kg filetu z indyka
  • 6-8 ziemniaków
  • przyprawy; sól, bazylia , marynata staropolska "Kamis"
  • kilka łyżek oliwy extra virgin

Przygotowanie

  1. Filet z indyka umyć i osuszyć na ręczniku papierowym. Następnie natrzeć go oliwą i obtoczyć w marynacie. Umieścić w torebce do pieczenia. Torebkę z filetem umieścić na blaszce i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. na 45-50 minut. Po tym czasie sprawdzić widelcem czy mięso jest miękkie.

  2. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Przełożyć je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Następnie skropić je oliwą i posypać solą oraz bazylią. Blaszkę z ziemniakami wsunąć do piekarnika na niższą półkę. Piec w tym samym czasie co mięso w 200 st. C przez 30 min. Sprawdzić widelcem czy są upieczone.

Komentarze do przepisu (2)

bryssska 19 marca 2018
Ja się piszę na taki obiadek ;-)
kucharka-amatorka 19 marca 2018
Nie będziesz żałować.
Składniki
  • 1/2 kg filetu z indyka
  • 6-8 ziemniaków
  • przyprawy; sól, bazylia , marynata staropolska "Kamis"
  • kilka łyżek oliwy extra virgin
Składniki