Pieczony dorsz atlantycki

Pieczony dorsz atlantycki
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Okawrosole
Dorsz to jedna z nielicznych, poza łososiem, ryb, która bardzo lubię i która gości od czasu do czasu na moim stole. Dziś proponuję pieczonego dorsza, który jest niesamowicie aromatyczny i soczysty.

Składniki

  • 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku bazylia, szałwia, kolendr

Przygotowanie

  1. dorsza osusz papierowym ręcznikiem i natrzyj solą, pieprzem i resztą przypraw
    sok z cytryny połącz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posiekanym koperkiem
    w powstałej marynacie obtocz rybę i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę
    naczynie żaroodporne wyłóż folią aluminiową z zapasem, żeby można było zawinąć rybę
    na foli ułóż rybę, polej pozostałą marynatą, obłóż rybę równomiernie plastrami masła, a następnie wszystko delikatnie zawiń folią, która nakłuj na górze
    piecz w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 25 mintut

Składniki
  • 400 g filetów z dorsza atlantyckiego sok z jednej cytryny 2 ząbki czosnku łyżeczka posiekanego koperku bazylia, szałwia, kolendr
Składniki