Pieczonki

Pieczonki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Zawsze będą kojarzyły nam się z Kasią [*] <3 Buraka nie użyliśmy, bo...nie uwierzycie...nie było :/

Składniki

  • 2 kg ziemniaków
  • 2 sztuki cebuli
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • maślanka
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Ziemniaki obieramy, kroimy w grube plastry. Oprószamy solą i pieprzem.
    Cebule kroimy w piórka.
    Połowę ziemniaków wykładamy w garnku, na to kładziemy cebulę.
    Kiełbasę kroimy w talarki, kładziemy na cebulę.
    Na ziemniaki kładziemy pozostałą część ziemniaków.
    Całość podlewamy szklanką wody i dusimy pod przykryciem przez 35-40 min. Od czasu do czasu mieszamy.
    Podajemy z maślanką.

Komentarze do przepisu (10)

SlodkoSlodka83 23 sierpnia 2018
Pycha lubię takie jedzonko ;-)
basiliana 23 sierpnia 2018
Pyszne ziemniaczki. Znam je pod nazwą "duszonki" i dodaję do nich jabłka, a czasem też śliwki.
Obserwator 23 sierpnia 2018
Proste, a jak wybornie smakuje :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 kg ziemniaków
  • 2 sztuki cebuli
  • 500 g kiełbasy śląskiej
  • maślanka
  • sól, pieprz
Składniki