Pieczonki

Pieczonki
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: figg
Odkąd pamiętam robiło się je u mnie w domu. Najlepiej smakują z żeliwnego garnka zawieszonego nad ogniskiem i wyłożonego liśćmi kapusty. U nas przełożono to na warunki gotowania na gazie. W sumie i tak smakują z dodatkiem maślanki czy kefiru super choć może tak nie wyglądają:-))

Składniki

  • Ziemniaki 2,5kg
  • Burak 1duży
  • Cebula 2duże
  • Kiełbasa śląska 3szt.
  • Maślanka 1l

Przygotowanie

  1. Ziemniaki, buraka i obie cebule obieramy i myjemy. Do większego garnka kroimy najpierw w grubsze plastry połowę ziemniaków solimy je i pieprzymy. Na to wykładamy pokrojoną w piórka cebulę.

  2. Następnie wykładamy warstwę buraków

  3. Na koniec przychodzi kiełbaska i reszta ziemniaków którą również solimy i pieprzymy. Stawiamy na średni ogień podlewamy szklanka wody, przykrywamy pokrywką i dusimy około 35 - 40 minut. Wszystko zależy od ziemniaków. Co jakiś czas ściągamy przykrywkę i podrzucamy delikatnie zawartość garnka aby składniki się wymieszały. Faktem jest iż lubią się przypalać więc trzeba pilnować lub wyłożyć dno liśćmi kapusty. Dodatkowo można również dać dobrze uwędzony boczek:-)) Podajemy ze szklanką maślanki.

Komentarze do przepisu (6)

GREGORHSPEED 15 lutego 2014
Pyszne!!! I jeszcze maślanka...mmmm!!! :)
Ewaaa 16 lutego 2014
uwielbiam takie jedzonko !!
Konto usunięte 16 lutego 2014
oj jak dawno nie robiłam takich pieczonek a są pyszne!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Ziemniaki 2,5kg
  • Burak 1duży
  • Cebula 2duże
  • Kiełbasa śląska 3szt.
  • Maślanka 1l
Składniki