Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Pieczone ziemniaczki z paprykowo-dyniowym pesto"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8809
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 454
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 8809
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 196
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 454
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Ziemniaki wyszorować, przekroić wzdłuż i wymieszać w miseczce z 2 łyżkami oliwy. Przyprawić na pikantnie solą i pieprzem. Paprykę rozciąć, usunąć pestki, strąk pociąć na cząstki (jedną cząstkę pokroić w kosteczkę). Na blasze przykrytej pergaminem rozłożyć ziemniaki i cząstki papryki.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 30 minut. Pestki dyni zrumienić na patelni bez tłuszczu (nieco odłożyć do dekoracji). Papryki wyjąć z pieca, włożyć do foliowej torebki, szczelnie zamknąć i odłożyć do wystudzenia. Ziemniaki piec jeszcze 15 minut.
Z wystudzonych papryk zdjąć skórkę. Pestki dyni zmiksować z papryką, parmezanem i obranym czosnkiem. Wymieszać z łyżką oliwy. Pesto przyprawić solą, pieprzem, cukrem i octem.
Ziemniaki ułożyć na talerzach. Polać pesto. Posypać kosteczkami papryki, pestkami dyni i grubymi wiórkami parmezanu.Źródło: Życie na gorąco