Pieczone warzywa w ziołach tajskich

Pieczone warzywa w ziołach tajskich
> 1-2 os.
> 30 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: KORAL
Warzywa w tajskich ziołach to doskonałe wegetariańskie danie. Robi się kilkanaście minut. Można jeść na ciepło i zimno.

Składniki

  • obrana dynia 350 g
  • obrane ziemniaki 200 g
  • małe marchewki 65 g
  • papryka ( bez nasion ) 120 g
  • obrana cebula 70 g
  • pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy 2,5 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1/2 płaskiej łyżki
  • zioła tajskie 1 płaska łyżka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • natka pietruszki i koperek

Przygotowanie

  1. Porcja na dwa naczynia do zapiekania 18 X 12 cm.
    Ziemniaki pokroić w ćwiartki lub drobniej.
    Dynię i paprykę pokroić w ok. 3 cm kostkę.
    Cebulę i czosnek w ćwiartki, marchewki w ok. 3 cm kawałki.
    Do każdego naczynia wlać olej, wrzucić pokrojone warzywa ( oprócz dyni i pomidorków), posypać przyprawami i wymieszać.

  2. Przykryć folią i piec w 180 C około 30 minut
    Potem warzywa przemieszać, dodać dynię, połówki pomidorków, rozmaryn, przykryć i piec kolejne 30 minut, do miękkości.
    Można raz lub dwa razy przemieszać.
    Podawać posypane natką i koperkiem.

Komentarze do przepisu (6)

ewaeu 26 listopada 2021
Pychota Elu :)
ewaeu 26 listopada 2021
...:) jest łapka :)
Nevermore 26 listopada 2021
Super, lubię takie smaki, a dwa naczynka powinny wystarczyć ;) Pychotka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • obrana dynia 350 g
  • obrane ziemniaki 200 g
  • małe marchewki 65 g
  • papryka ( bez nasion ) 120 g
  • obrana cebula 70 g
  • pomidorki koktajlowe 6-8 sztuk
  • 3-4 ząbki czosnku
  • olej rzepakowy 2,5 łyżki
  • sól 1/2 łyżeczki
  • pieprz cytrynowy 1/2 płaskiej łyżki
  • zioła tajskie 1 płaska łyżka
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu
  • natka pietruszki i koperek
Składniki