Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mój dzisiejszy obiad to pieczone udka z kaczki o chrupiącej skórce i mięciutkim mięsku. Udka bardzo smaczne podane z kluskami śląskim. Polecam.
ręcznik papierowy, patelnia, naczynie żaroodporne, nóż,
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Jajka lubię jeść z dodatkami, aby dać trochę wyrazu mdłemu, według mnie smako...
Odsłon: 35
Wersji na lasagne jest wiele, wszystko zależy od naszych preferencji – możemy...
Odsłon: 54
Jest to bardzo łatwa i szybka do przygotowania sałatka. Jest kolorowa i smacz...
Odsłon: 70
Uwielbiam szparagi i w sezonie goszczą na moim stole tak często jak się da. T...
Odsłon: 63
Składniki
Udka dokładnie umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym. Udka natrzeć solą , pieprzem , przyprawą do drobiu, tymiankiem oraz papryką słodką. Obłożyć plasterkami czosnku i odłożyć na 30 minut w chłodne miejsce. Spód patelni lekko wysmarować masłem klarownym , mocno rozgrzać i włożyć udka skórką do dołu. podpiec do zrumienienia. Następnie udka przełożyć do naczynia żaroodpornego zakryć przykrywką , włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około godziny. W między czasie jabłka obrać ze skórki , podzielić na ćwiartki , usunąć gniazda nasienne. Włożyć do miski wymieszać z majerankiem. Po godzinie pieczenia zdjąć przykrywkę , wytopiony tłuszcz zlać do garnuszka, do naczynia powkładać ćwiartki jabłek, polać jabłka i udka delikatnie syropem trzcinowym na każdym udku położyć plasterek masła i piec jeszcze około 20 minut. Podawać z kluskami i ulubioną kapustą lub surówką. Smacznego Rada; Z powstałego tłuszczu możemy przygotować sos, dodając zmiksowane jabłka z pieczenia.
Danie gotowe do podania.
Przygotowanie udek.
Włożenie do piekarnika.
Udka po upieczeniu.