Pieczone udka

Pieczone udka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: figg
Niby nic szczególnego a jednak ich smak to smak mięsa i chrupiąca skórka. Tak je robiła moja mama w czasach kiedy nie było tylu różnych przypraw.

Składniki

  • Udka 7szt
  • Czosnek 9 dużych ząbków
  • Sól 3 łyżeczki
  • Papryka czerwona słodka w proszku

Przygotowanie

  1. Udka myjemy i czyścimy z ewentualnych piór :-)) Czosnek przeciskamy przez praskę i ugniatamy razem z solą na papkę. Dzielimy na siedem części. Każde udko nacieramy z obu stron naszą papką a następnie posypujemy papryką. Układamy w naczyniu przykrywamy folią i zostawiamy w lodówce np: na 4godziny.
    Po tym czasie wkładamy je do nagrzanego piekarnika i w temperaturze 180 - 190 stopni pieczemy około godzinki.

Komentarze do przepisu (5)

GREGORHSPEED 14 stycznia 2014
Dawne smaki...cudo!!!
mufinka 14 stycznia 2014
Siła - w prostocie! Tak naprawdę, nie potrzeba niczego więcej - czosnek i papryka wystarczą. :)
Konto usunięte 14 stycznia 2014
Takie właśnie są najlepsze, w prawdziwych przyprawach, a nie w fixach i innych chemicznych woreczkach smaku... Czytaj całość »
Takie właśnie są najlepsze, w prawdziwych przyprawach, a nie w fixach i innych chemicznych woreczkach smaku itp.
Takie przepisy powinny być częściej zamieszczane i przez smakera szczególnie promowane :)
Pozdrówka :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Udka 7szt
  • Czosnek 9 dużych ząbków
  • Sól 3 łyżeczki
  • Papryka czerwona słodka w proszku
Składniki