Pieczone steki wieprzowe.

Pieczone steki wieprzowe.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Mogą być pieczone na grillu lub w piekarniku. Pyszne plastry schabu z musztardowej marynaty pieczone posmarowane majonezem z plastrem pomidora posypanego startym marynowanym ogórkiem i żółtym serem.

Składniki

  • plastry schabu 4 szt. (grubsze, najlepsze od strony karczku)
  • majonez 4 łyżki
  • pomidor 4 plasterki
  • ogórki marynowane 1 szt
  • ser żółty 50 g
  • MARYNATA:
  • zalewa z marynowanych ogórków 100 ml
  • sól 5 g
  • słodka papryka 5 g
  • pieprz czarny 5 g
  • czosnek granulowany 5 g
  • musztarda 50 g (około 3 łyżeczki)
  • torebka strunowa

Przygotowanie

  1. Plastry mięsa nacinamy ukosem w kratkę z obu stron.

  2. Odmierzamy i mieszamy suche przyprawy.

  3. W misce robimy marynatę z zalewy z ogórków marynowanych, musztardy i suchych przypraw. Składniki dokładnie musimy wymieszać. Zanurzamy w kolejności wszystkie plastry schabu.

  4. Zanurzane w marynacie mięso umieszczamy w strunowym woreczku, wlewamy także pozostałą marynatę i zamykamy woreczek. Masujemy jeszcze zamknięty woreczek kilkakrotnie i umieszczamy go na godzinę w lodówce.

  5. Plastry mięsa wyjmujemy z marynaty i układamy na formie do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia lub na grillu.

  6. Na każdym plastrze mięsa umieszczamy po jednej łyżce majonezu.

  7. Majonez dokładnie rozprowadzamy po powierzchni plastrów mięsa.

  8. Na każdy plaster mięsa układamy po plastrze pomidora.

  9. Na każdy plaster pomidora układamy startego ogórka.

  10. Na koniec posypujemy wszystkie kawałki mięsa startym żółtym serem i starym ogórkiem marynowanym.

  11. Pieczemy na grillu lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez 35-40 minut.

  12. W międzyczasie smażymy kilka ziemniaków pokrojonych w większe kawałki na kolor rumiany.

  13. Upieczone steki.

  14. Podajemy z upieczonymi lub usmażonymi ziemniakami.

    Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (6)

zabecka 04 maja
Wyglądają bardzo apetycznie!
fafiatko 04 maja
Pysznie doprawione!
helenapon 04 maja
Super przepis. Skorzystam.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • plastry schabu 4 szt. (grubsze, najlepsze od strony karczku)
  • majonez 4 łyżki
  • pomidor 4 plasterki
  • ogórki marynowane 1 szt
  • ser żółty 50 g
  • MARYNATA:
  • zalewa z marynowanych ogórków 100 ml
  • sól 5 g
  • słodka papryka 5 g
  • pieprz czarny 5 g
  • czosnek granulowany 5 g
  • musztarda 50 g (około 3 łyżeczki)
  • torebka strunowa
Składniki