Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dziś miał być grill, ale jakoś nie wyszło. A że trafił się dzień wolny od pracy to postanowiłam potestować nowe przepisy w kuchni
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 170
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 412
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 447
Rozpływają się w ustach. Klasyka w wiosennym wydaniu.
Odsłon: 170
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 412
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 447
Składniki
Skrzydełka oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Oprószamy solą, pieprzem i mieloną (wędzoną) papryką. W misce skrzydełka mieszamy z 2-3 łyżkami oliwy z 1 ząbkiem czonsku przepuszczonym przez praskę.
W miseczce mieszamy ketchup, coca-colę, sos Tabasco, cukier, 3 ząbki czosnku przepuszczone przez praskę. Doprawiamy solą, pieprzem, odrobiną mielonego chili. Mieszankę przelewamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu przez ok. 10-15 minut, lub do momentu aż sos zgęstnieje. Możemy też sos zagęścić rozpuszczając płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej w odrobinie zimnej wody i dodając ją do sosu. Gtujemy sos jeszcze przez kilka chwil i zestawiamy z ognia.
Piekarnik nagrzewamy do 200 C. Na blasze wyłożonej folią aluminiową układamy skrzydełka.
Pieczemy je ok. 30 minut. Po upływie tego czasu przerywamy pieczenie i wyjmujemy skrzydełka. Smarujemy je dokładnie cienką warstwą przygotowanego sosu bbq i pieczemy jeszcze ok. 15 minut.
Pieczone skrzydełka w domowym sosie BBQ na Coli podajemy z ulubioną surówką i dodatkami (np. frytki lub pieczone ziemniaczki, etc.), a także pozostałym sosem bbq. Smacznego!