Pieczone piersi z kurczaka z warzywami i żółtym serem

Pieczone piersi z kurczaka z warzywami i żółtym serem
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
tanie
Smaczne mięsko. Wystarczy tylko dodać ziemniaki i pożywny obiad gotowy.

Składniki

  • 2 piersi z kurczaka
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 1 por
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4-5 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
  • kilka łyżek oleju kujawskiego

Przygotowanie

  1. Warzywa obrać i drobno pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Całość zeszklić na oleju dodając sól, pieprz i ostrą paprykę.

  2. Piersi z kurczaka umyć i przeciąć wzdłuż. Następnie rozbić tłuczkiem. Najlepiej zrobić to w woreczku foliowym, gdyż wtedy mięso się nie rozpryskuje. Natrzeć z dwóch stron przyprawą. Poukładać w wysmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na wierzch nałożyć podduszone warzywa. Każdy płat mięsa przykryć plasterkiem żółtego sera. Piec w nagrzanym piekarniku do 200 st. C 30 minut.

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 29 października 2018
Pysznosci!!! jak z warzywami to ja jestem pierwsza do jedzenia :p
kucharka-amatorka 29 października 2018
Dziękuję.
bryssska 31 października 2018
Też tak robię, pycha jest ;-D
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2 piersi z kurczaka
  • 8-10 średnich pieczarek
  • 1 por
  • 1 czerwona cebula
  • 1 pomidor
  • 2 cm korzenia imbiru
  • 4-5 plasterków żółtego sera
  • przyprawy: przyprawa do kurczaka, sól, pieprz, ostra papryka
  • kilka łyżek oleju kujawskiego
Składniki