Pieczone piersi kurczaka z serem brie

Pieczone piersi kurczaka z serem brie
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: raflo910
Fajna odmiana dla piersi kurczaka

Składniki

  • piersi kurczaka ze skorka, 4szt
  • boczek surowy, 8 waskich plastrow
  • ser brie, 1 szt
  • mlode ziemniaki, 1kg
  • szparagi zielone, 16szt
  • musztarda francuska, 2 lyzki
  • czerwone wino, 200ml
  • lyzka gestej smietany
  • sol pieprz

Przygotowanie

  1. W piersiach wyciac z boku (po tej dluzszej stronie)kieszonki na ser, pociac ser na plastry mniej wiecej 5mm grubosci , ziemniaki ugotowac w skorce, szparagi sparzyc (jak ktos nie wie jak to nalezy szparagi umyc nastepnie odciac dolna ich partie jakies 1-2cm nastepnie zwiazac sznurkiem lub scisnac gumka i postawic pionowo w wysokim garnku we wrzacej wodzie tak by czubki wystawaly okolo 3cm na wode, gotowac okolo 3 min. nastepnie bezposrednio z wrzatku wrzucic je do miski z lodem lub bardzo zimnej wody i potrzymac je tam okolo 2-3 min.) Czerwone wino wlac do rondelka zredukowac o polowe dodac musztarde i zagotowac . dodac smietane wymieszac

  2. Wracamy do piersi wkladamy w kieszonki uprzednio wyciete po plasterku sera Brie i owijamy dwoma plastrami boczku tak przygotowane wkladamy do rozgrzanego piekarnika (200stopni) i pieczemy kilka minut az boczek sie zarumieni .Ziemniaki odcedzamy rozgniatamy nie obieramy , ukladamy na talerzu porcje ziemniakow polewamy dookola sosem na ziemniaki po 4 szparagi na porcje na krzyz tak by czubkami wystawaly poza ziemniaki na gore upieczona piers po jednej na porcje dekorujemy pietruszka -SMACZNEGO

Komentarze do przepisu (6)

Asiula21332 09 października 2011
Pyszne ale skomplikowane.....:p
raflo910 11 października 2011
DZIEKUJE to duzy komplement poniewaz mam male doswiadczenie
patrusia84 11 października 2011
Bardzo ciekawa propozycja - 5 i do ulubionych!!!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • piersi kurczaka ze skorka, 4szt
  • boczek surowy, 8 waskich plastrow
  • ser brie, 1 szt
  • mlode ziemniaki, 1kg
  • szparagi zielone, 16szt
  • musztarda francuska, 2 lyzki
  • czerwone wino, 200ml
  • lyzka gestej smietany
  • sol pieprz
Składniki