Pieczone piersi kurczaka

Pieczone piersi kurczaka
> 1-2 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Lucque
Ciekawy i smaczny pomysł na niedzielny obiad.

Składniki

  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • kawałek imbiru około 4 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 10 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. Z pomarańczy oraz z cytryny wycisnąć sok. Imbir obrać, zetrzeć na tarce o małych oczkach. Chili posiekać, cebulę obrać pokroić w piórka. Czosnek drobno posiekać.

  2. Połączyć oliwę z oliwek, miód, czosnek, sok z cytrusów, cebulę, imbir oraz wszystkie przyprawy (oprócz soli i pieprzu). Mięso umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Zalać sporządzoną marynatą, odstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny (im dłużej tym lepiej).

  3. Piersi osączyć z marynaty, przełożyć do naczynia żaroodpornego, obłożyć masłem, wlać kilka łyżek marynaty, piec około 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni.
    Podawać z ryżem ugotowanym z łyżką kurkumy i curry.

  4. Wariant przygotowania:
    Można też wyjąć piersi z zalewy, podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, potem podlać zalewą i poddusić przez około 15 – 20 minut.

Składniki
  • 2 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona cebula
  • 2 papryczki chili
  • kawałek imbiru około 4 cm
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżka miodu
  • 10 g masła
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • Sól
  • Pieprz
Składniki