Pieczone pierożki ze szpinakiem z sosem czosnkowym

Pieczone pierożki ze szpinakiem z sosem czosnkowym
> 3-4 os.
> 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: niziolek
Nie wiem jak Wy, ale ja kocham szpinak :) Niestety jakiś czas temu strasznie się do niego zraziłam, kiedy do domu trafiły kupione gotowe pierogi ze szpinakiem.. Przygotowałam się na coś dobrego, co okazało się najokropniejszą rzeczą jaką w życiu jadłam.. Więc postanowiłam to naprawić :)

Składniki

  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania
  • Do sosu czosknowego:
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • pieprz
  • opcjonalnie serek kanapkowy typu Almette z czosnkiem
  • Farsz szpinakowy:
  • 500g szpinaku mrożonego
  • 300g serka feta
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia

Przygotowanie

  1. Ciasto:
    Potłuczone ziemniaki wymieszać z masłem i mąką, dodać sól i proszek do pieczenia. Zagnieść na gładką masę. Ciasto ma dość śmieszną konsystencje przez ziemniaki, trochę jak ciastolina :) Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na czas przygotowania farszu.

  2. Farsz:
    Rozmrozić szpinak na patelni na małym ogniu, odlać ewentualną wodę. Dodać utartą fetę, pokrojony w małą kosteczkę czosnek (lub wyciśnięty przez praskę), pieprz i przyprawy oraz wymieszać dokładnie. Smażyć na małym ogniu do dokładnego połączenia się fety ze szpinakiem. Ostudzić farsz.

  3. Rozwałkować ciasto, niezbyt cienko i wycinać z niego kółka. Na każdy kawałek nałożyć nadzienie i zlepić pierogi. Gotowe posmarować rozbełtanym białkiem jajka. Piec w temperaturze 200 stopni ok. 25-30 minut, aż będą ładnie przyrumienione.

  4. Sos czosnkowy:
    Czosnek obrać i pokroić w malutką kosteczkę albo przecisnąć przez praskę. Dodać do śmietany, dosolić i dopieprzyć do smaku. Dodać 1 łyżeczki serka czosnkowego, dobrze wymieszać. Jeśli sos jest zbyt gęsty, można dodać trochę mleka.

Komentarze do przepisu (4)

irma 05 września 2013
Mniam i do książki .Kciuk ))
Kurka_domowa 06 września 2013
Oj, wciągnęłabym takiego pierożka... a może nawet kilka :)Super przepis :)
szczotka_od_kija 12 września 2013
świetny pomysł, koniecznie musze wypróbować:)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 150 g masła w temp. pokojowej
  • 400 g ugotowanych ziemniaków
  • 300 g mąki
  • pół łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • białko do posmarowania
  • Do sosu czosknowego:
  • 6 ząbków czosnku
  • 4 łyżki śmietany 18%
  • Sól
  • pieprz
  • opcjonalnie serek kanapkowy typu Almette z czosnkiem
  • Farsz szpinakowy:
  • 500g szpinaku mrożonego
  • 300g serka feta
  • 6 ząbków czosnku
  • Sól
  • Pieprz
  • Oregano
  • Bazylia
Składniki