Mięso mielone dokładnie wyrabiamy z jajkiem, solą, pieprzem i papryką. Z mięsa wyrabiamy 6 mielonych, układamy na blaszce lub w naczyniu żaroodpornym wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 185 stopni C i pieczemy ok. 35 min.
W czasie gry mielone pieką się w piekarniku gotujemy ziemniaki wraz z czosnkiem w osolonej wodzie i przygotowujemy surówkę. Surówka: Marchew i jabłko obieramy. Jabłko ścieramy na tarce o dużych oczkach a marchew na drobnych. Cebulę drobno siekamy lub również ścieramy na tarce o małych oczkach. Do startych składników dodajemy olej, doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem, mieszamy i odstawiamy.
Ugotowane ziemniaki odcedzamy i wraz z ugotowanym czosnkiem, masłem i mlekiem ugniatamy na gładkie piure.
Upieczone mielone podajemy z surówką i piure.
Komentarze do przepisu (3)