pieczone kotlety z piersi z kurczaka i watrobki drobiowej

Przepis dnia 2014-08-20
pieczone kotlety z piersi z kurczaka i watrobki drobiowej
> 3-4 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: anetaa26
Pyszne polaczenie miesa z piersi kurczaka, watrobki drobiowej i cukinii :) Szczerze polecam, nawet osobom, ktore za watrobka nie przepadaja- watrobka jest praktycznie niewyczuwalna :) Przepis pochodzi ze strony coolinarika.com.

Składniki

  • 400g piersi z kurczaka (bez skory)
  • 200g watrobki drobiowej
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 jajko
  • 5 lyzek maki pszennej razowej
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • sol, pieprz, mielona slodka papryka
  • siekana natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Piers i watrobke zmielic w maszynie do miesa. Czosnek przecisnac przez praske, cukinie zetrzec na tarce o duzych oczkach, a cebule drobno posiekac- warzywa dodac do masy miesnej i dokladnie wymieszac. Dodac jajko, natke pietruszki i przyprawy, dodac make i dokladnie wymieszac lyzka.

  2. Blache wylozyc papierem do pieczenia, posmarowac go olejem (najlepiej uzyc pedzelka). Mokrymi dlonmi z masy formowac kotleciki (masa nie jest tak gesta, jak przy tradycyjnych kotletach z miesa mielonego, ale powinna dawac sie formowac- jesli bedzie zbyt rzadka, dodac jeszcze troche maki). Delikatnie posmarowac je olejem i piec ok 15 minut w 180 stopniach- po tym czasie wyjac blache, odwrocic kotleciki na druga strone i dopiec do zrumienienia.

Komentarze do przepisu (8)

Futka 17 sierpnia 2014
Wspaniałe drobiowo - podrobowe kotleciki! :)
lidka5x5 17 sierpnia 2014
Bardzo ciekawy przepis :)))
anulka12 18 sierpnia 2014
Ciekawa propozycja mielonych, oczywiście zabieram do zrobienia.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 400g piersi z kurczaka (bez skory)
  • 200g watrobki drobiowej
  • 1 mniejsza cukinia
  • 1 jajko
  • 5 lyzek maki pszennej razowej
  • 1 cebula
  • 3 zabki czosnku
  • sol, pieprz, mielona slodka papryka
  • siekana natka pietruszki
Składniki