Pieczone gołąbki z pieczarkowym farszem w liściu buraka

Pieczone gołąbki z pieczarkowym farszem w liściu buraka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Burak liściasty to cudowne warzywo odkryte u mnie tego roku. Liście są bardzo duże i idealnie nadają się aby zawinąć w nie swój ulubiony farsz. Wystarczy je tylko podgotować przez 15-20 sekund we wrzącej wodzie, aby z chrupiących i twardych stały się miękkie i elastyczne. Robienie z nich gołąbków to bajka. Ja swoje liście nadziałam farszem ryżowo - grzybowym. Gołąbki wyszły przepyszne, grzybowe z lekko buraczanym posmakiem. Do tych gołąbków idealnie pasuje sos koperkowy, ale możecie zrobi jaki tylko chcecie.

Składniki

  • około 20 liści buraka liściastego
  • 2 szklanki ryżu
  • pęczek zielonej cebulki
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 kostki masła
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Do szerokiego garnka wlewamy wodę do połowy jego objętości (u mnie 5 l garnek), lekko solimy i doprowadzamy do wrzenia. Do tak gotującej się wody wkładamy osobno każdy liść buraka i gotujemy go około 15-20 sekund.

  2. Sparzony wykładamy na ściereczkę i osuszamy z góry ręcznikiem kuchennym. Osuszony odkładamy na talerz. Tak robimy z każdym liściem.

  3. W między czasie gotujemy ryż na sypko w lekko osolonej wodzie. Pieczarki szatkujemy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy na nim pieczarki doprawiając solą i pieprzem. Smażymy do momentu odparowania wody.

  4. Cebulkę szatkujemy łącznie z zielonym szczypiorem i podsmażamy na łyżce masła.

  5. Do ugotowanego i odcedzonego ryżu dodajemy podsmażone pieczarki i cebulkę. Doprawiamy solą i pieprzem.

  6. Tak przygotowany farsz nakładamy na liście buraka i zawijamy jak gołąbki.

  7. Duże naczynie żaroodporne smarujemy masłem. Układamy w nim gołąbki. Na każdy gołąbek nakładamy mały plasterek masła, u mnie wyszły dwie warstwy gołąbków.

  8. Gołąbki przykrywamy i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 45-55 minut. Po upieczeniu powinny mieć piękną brązową skórkę.

  9. Podajemy na gorąco, polane ulubionym sosem (u mnie koperkowym). Smacznego !!!

  10. ;-D

  11. ;-)))

Komentarze do przepisu (20)

kuchmariola63 20 lipca 2018
Bardzo ciekawy sposób z liśćmi od buraka, super :)
Jagodzianka17 20 lipca 2018
wspaniałe danie
fafiatko 20 lipca 2018
Swietne golabki!!bardzo pomyslowe i smaczne wykonanie!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • około 20 liści buraka liściastego
  • 2 szklanki ryżu
  • pęczek zielonej cebulki
  • 500 g pieczarek
  • 1/2 kostki masła
  • sól i pieprz
Składniki