Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smakowicie upieczone kawałki kurczaka z cebulką, pieczarkami i ziemniaczkami.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 25
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 85
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 177
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 202
Składniki
Wymyte, oczyszczone części z kurczaka wkładamy do miski, posypujemy suchymi przyprawami, polewamy olejem i wcieramy je dobrze w części kurczaka. Kroimy w pół plastry cebule i wymyte pieczarki oraz ziemniaki. Dodajemy pokrojone łodyżki lubczyku, sól, pieprz ziołowy i olej, wszystko dokładnie mieszamy, przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę. Po tym czasie natłuszczamy brytfankę olejem i wykładamy dno formy pomieszane pieczarki z cebulą i pokrojonymi łodyżkami lubczyku. Na wyłożoną warstwę układamy kawałki kurczaka i między kawałkami ziemniaki. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180 stopni grzałki góra/dół 60 minut. Upieczone kawałki z ziemniakami i cebulą z pieczarkami podajemy na gorąco z dodatkiem marynowanych ogórków lub z surówką. Smacznego!!!