Pieczona smuklica

Pieczona smuklica
> 3-4 os.
> 15 min
łatwe
tanie
avatar Autor: fafiatko
Pyszna i mięsista ryba podobna do flądry i soli.

Składniki

  • smuklica 2 szt po 0,5 kg to na 4 porcje
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chili w proszku
  • Koperek suszony lub świeży
  • Sól 1 łyżka

Przygotowanie

  1. Smuklice w przeciwieństwie do fląder są w łuskach- trzeba je oczyścić.
    Nacięte ryby lepiej przyjmują smak przypraw, skropiłam je porządnie oliwą natarłam przeciśniętym czosnkiem, posypałam solą, chili i koperkiem.
    Odstawiłam na godzinę.
    Ryby było 1 kg, piekłam ją 30 minut przykrytą kawałkiem papieru do pieczenia w 180 stopniach. Po tym czasie można rybę wyjąć i sprawdzić czy jest ścięta przy ościach.

  2. :D

  3. Smacznego :)

Komentarze do przepisu (4)

Docherro 23 września
Przyznam nie słyszałam o takiej rybie,na pewno smaczna ,a jeszcze w Twoim wykonaniu to rarytas:)
fafiatko 27 września
Dzieki! To wszystko smakuje i wyglada jak fladra tylko nazwy sa rozne a ta odmiana jest wieksza i miesista :)))... Czytaj całość »
Dzieki! To wszystko smakuje i wyglada jak fladra tylko nazwy sa rozne a ta odmiana jest wieksza i miesista :))) czasami jakies nowosci pojawia sie w sklepie, a jakbym fladre tak upiekla to mozna byloby ja potem tylko oblizac:)
Docherro 27 września
Dobrze,że masz taki sklep,tylko pozazdrościć tak dobrego zaopatrzenia..
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • smuklica 2 szt po 0,5 kg to na 4 porcje
  • Oliwa z oliwek
  • Czosnek 2 ząbki
  • Chili w proszku
  • Koperek suszony lub świeży
  • Sól 1 łyżka
Składniki