Pieczona ryba z frytkami z batatów

Pieczona ryba z frytkami z batatów
> 3-4 os.
> 30 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Laszka
Szybkie i pyszne danie. Rybę można podać z ziemniakami, ryżem lub frytkami. Użyłam mintaja, ale można przygotować danie z każdej ryby filetowanej, np. z łososia, tilapi, dorsza czy soli. U mnie wersja frytek z batatów smażonych na oleju, można użyć ziemniaków.

Składniki

  • Ryba - filety
  • Marchewka - 3 szt.
  • Por - Biała część
  • Koperek - pół pęczka
  • Bataty lub ziemniaki na frytki
  • Sól, pieprz, wybrane przyprawy
  • Masło - kilka łyżek

Przygotowanie

  1. Zamrożoną rybę rozmrozić. Nagrzać piekarnik do 200 st. C. Marchew zetrzeć na tarce na dużych oczkach, pora pokroić w talarki, koperek pokroić.

  2. Rybę ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Jeśli takiego nie ma, można użyć folii aluminiowej, wtedy każda porcje należy zawinąć w osobny kawałek folii błyszcząca stroną na zewnątrz.
    Rybę przyprawić według uznania, położyć kawałek masła, posypać koperkiem.

  3. Posypać pokrojonym porem.

  4. Na to położyć tartą marchew. Posolić i włożyć do piekarnika na około 20 minut. W międzyczasie usmażyć frytki (ugotować ziemniaki lub ryż).

  5. Gotowe danie podawać na stół :)
    Marchewka z porem służy za sałatkę.

Składniki
  • Ryba - filety
  • Marchewka - 3 szt.
  • Por - Biała część
  • Koperek - pół pęczka
  • Bataty lub ziemniaki na frytki
  • Sól, pieprz, wybrane przyprawy
  • Masło - kilka łyżek
Składniki