Pieczona ryba

Pieczona ryba
> 5-6 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Pieczona ryba z dodatkiem duszonych warzyw: marchewki i pora to znakomita propozycja na piątkowy obiad. To takie danie dwa w jednym, ponieważ ryba pieczona jest razem z warzywami, które są idealnym dodatkiem i nie trzeba podawać jej z surówką, za można ją serwować z ziemniakami lub ryżem. Przygotowanie takiej ryby nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste.

Składniki

  • 5 filetów rybnych ( np. dorsza, mintaja, morszczuka )
  • 2 pory
  • 3 duże marchewki
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki przyprawy do ryb
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • Sól
  • opcjonalnie pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku

Przygotowanie

  1. Obraną marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Jasne części pora kroimy w plastry.

  2. Na patelni z niewielką ilością rozgrzanego oleju, krótko podsmażamy startą marchew i pokrojonego pora, od czasu do czasu mieszając. Gdy warzywa będą już lekko podduszone doprawiamy je odrobiną soli oraz czarnym pieprzem, po czym zdejmujemy z ognia.

  3. Do miski wlewamy śmietanę, wsypujemy przyprawę do ryb i wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Do żaroodpornego naczynia posmarowanego tłuszczem przekładamy podduszone warzywa i dokładnie je rozprowadzamy. Na warzywach układamy filety rybne a następnie polewamy je wcześniej przygotowaną śmietaną. Danie pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st C. około 30-35 minut. Tak przygotowaną rybę posypujemy posiekaną zieleniną.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 09 kwietnia 2021
Pyszne i proste danie :)
Składniki
  • 5 filetów rybnych ( np. dorsza, mintaja, morszczuka )
  • 2 pory
  • 3 duże marchewki
  • 330 ml śmietany 30 %
  • 3 łyżki przyprawy do ryb
  • olej do smażenia
  • czarny pieprz
  • Sól
  • opcjonalnie pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku
Składniki