Pieczona polędwiczka wieprzowa

Pieczona polędwiczka wieprzowa
> 1-2 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: Futka
Propozycja na marynowaną, bardzo aromatyczną, soczystą polędwiczkę wieprzową. Mięso jest delikatne, o wyraźnym smaku i zapachu ziół, z nutką słodkości miodu oraz aromatem czosnku.

Składniki

  • Polędwiczka wieprzowa
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (zimno-tłoczonego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 czubta łyżka miodu akacjowego
  • 1 ząbek czosnku
  • + SKŁADNIKI DO NACIERANIA MIĘSA:
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól himalajska

Przygotowanie

  1. Na początku przygotowujemy marynatę:

    Do miseczki dodajemy olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy, miód oraz przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy do momentu odpowiedniego połączenia się składników.

  2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy na ręczniku papierowym i oczyszczamy z błonek. Posypujemy ją bardzo delikatnie solą himalajską i obficie świeżo zmielonym pieprzem.

    Następnie do małej miseczki dodajemy 2 łyżki przygotowanej marynaty i dodajemy do niej tymianek, rozmaryn i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, mieszamy, a powstałą papką nacieramy polędwiczkę.

    Mięso układamy do naczynia i zalewamy pozostałą marynatą. Odstawiamy na kilka godzin dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów*.

    * Najlepiej zrobić to wieczorem, a mięso wstawić na noc do lodówki.

  3. Przed wstawieniem zamarynowanej polędwiczki do piekarnika, obsmażamy ją na patelni po około 4 - 5 minut z każdej strony.

    Następnie mięso (wraz z marynatą) wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy około 15 do 20 minut.

    Polędwiczkę podajemy z ulubionymi dodatkami.

    Moja propozycja to kasza bulgur gotowana z dodatkiem masła i kurkumy, podana ze świeżą pietruszką oraz sałatą w lekkim sosie jogurtowym.

    Życzę smacznego! :)

Komentarze do przepisu (5)

Obserwator 14 lipca 2014
Mięsko z nutką słodyczy , uwielbiam.
sereberko80 15 lipca 2014
pysznie się zapowiada :-) widać, że krucha i na pewno aromatyczna :-)
Konto usunięte 15 lipca 2014
Pycha obiadek :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • Polędwiczka wieprzowa
  • SKŁADNIKI NA MARYNATĘ:
  • 4 łyżki oleju rzepakowego (zimno-tłoczonego)
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 czubta łyżka miodu akacjowego
  • 1 ząbek czosnku
  • + SKŁADNIKI DO NACIERANIA MIĘSA:
  • 1 czubata łyżeczka tymianku
  • 1 płaska łyżeczka rozmarynu
  • 1 ząbek czosnku
  • świeżo zmielony pieprz
  • sól himalajska
Składniki