Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami

Pieczona polędwica z dorsza ze szparagami
> 1-2 os.
> 60 min
łatwe
przystępne
To jedna z najsmaczniejszych ryb, która często gości na moim stole. Delikatne mięso w połączeniu ze szparagami i sosem beszamelowym, stanowi idealne połączenie smaków. Nie należy może do najtańszych, jednak co jakiś czas można pozwolić sobie na odrobinę „szaleństwa", do czego serdecznie zachęcam. <AG>

Składniki

  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Polędwicę osuszamy, oprószamy solą i pieprzem.



    Szparagi oczyszczamy, obłamujemy w miejscu, gdzie same pękają.



    Rybę i warzywo, przekładamy do naczynia żaroodpornego.



    Przygotowujemy sos:



    Masło w rondelku rozgrzewamy, następnie wsypujemy mąkę, którą lekko podsmażamy. Powoli dodajemy mleko, cały czas mieszając, podgrzewamy. Sos do smaku doprawiamy solą, pieprzem i świeżo tartą gałką muszkatołową. Sosem zalewamy polędwicę i szparagi.



    Całość zapiekamy 35 minut w 180°C

Składniki
  • 600 g polędwicy z dorsza
  • 1 pęczek zielonych szparagów
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 300 ml mleka
  • 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz
Składniki