Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pieczona pierś z kurczaka, marynowana w sosie sojowym i przyprawach. Idealna na ciepło na obiad lub na zimno na kanapki.

Składniki

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z wędzoną papryką
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie

  1. Pierś z kurczaka umyłam i osuszyłam ręcznikiem papierowym. Ułożyłam ją w naczyniu żaroodpornym, w którym miała się piec. Natarłam ją z każdej strony solą i przyprawą do kurczaka z wędzoną papryką (można użyć innej ulubionej). Polałam pierś sosem sojowym i olejem, pozwalając im swobodnie spłynąć. Posypałam ją z wierzchu roztartym w dłoniach majerankiem. Ząbki czosnku obrałam i pokroiłam na plasterki. Ułożyłam je na wierzchu mięsa. Cebulę obrałam i pokroiłam w półplasterki, ułożyłam je dookoła piersi. Naczynie przykryłam i odstawiłam do lodówki na całą noc (może być kilka godzin). Następnego dnia pierś piekłam przykrytą folią aluminiową w 180 przez ok. 40 minut. Pierś można podać na gorąco na obiad, pokrojoną w grubsze plastry i polaną powstałym sosem, lub wystudzić i kroić na cienkie plasterki jak wędlinę.

Składniki
  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka z wędzoną papryką
  • 0,5 łyżeczki majeranku
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
Składniki