Pieczona pierś z kurczaka

Pieczona pierś z kurczaka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: bryssska
Pieczona pierś z kurczaka, bardzo aromatyczna i soczysta. Można ją podać na gorąco jako główne danie lub pokroi na plasterki i podawać jako wędlina. Ja od miesiąca co tydzień piekę po 6 piersi i nie możemy się nimi jak dotąd najeść. Pierś jest też idealna jako dodatek do sałatek.

Składniki

  • 6 średnich piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka suszonego oregano
  • 1 duża łyżka suszonego tymianku
  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

  1. Do oliwy wrzucamy oregano, tymianek, czosnek, startą skórkę i sok z cytryny.

  2. Wszystko dokładnie mieszamy i obtaczamy w takiej marynacie każdą pierś.

  3. Na patelnie wylewamy 3-4 łyżki oliwy i na zimny tłuszcz układamy obtoczone piersi ( uwaga! patelnia i oliwa muszą by zimne).

  4. Patelnię z mięsem wstawiamy na ogień i smażymy mięso z obydwu stron tak długo dopóki piersi nie będą miały brązowo-złotego koloru.

  5. Usmażone mięso wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy mięso w piekarniku nagrzanym do temp. 200'C przez około 30 minut.

  6. . Mięso po upieczeniu nadaje się do podania na gorąco lub po ostygnięciu na kanapkę jako wędlina.

  7. Smacznego !!!

Komentarze do przepisu (12)

pelen_brzuszek 08 maja 2018
Wygląda przepięknie :)
Nevermore 08 maja 2018
Poproszę trzy sztuki do obiadu, a dziś placki ziemniaczane, więc dobrze się sprawdzą :D
fafiatko 08 maja 2018
bardzo smaczna marynata do miesa!
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 6 średnich piersi z kurczaka
  • 1 cytryna
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek
  • 1 duża łyżka suszonego oregano
  • 1 duża łyżka suszonego tymianku
  • 1 duża łyżka granulowanego czosnku (u mnie czosnek staropolski)
  • oliwa do smażenia
Składniki