Wieczorem piersi z kaczki należy umyć i osuszyć oraz ponacinać skórę w kratkę. Następnie piersi należy oprószyć solą i pieprzem oraz włożyć do marynaty skórą do góry, tak aby mięso było w niej zanurzone, a wystająca skórka mogła dobrze się upiec, a tłuszczyk naciekał na mięso, nadając mu miękkości.
* Wcześniej wszystkie składniki marynaty dobrze jest zblendować na jednolitą masę.
Kaczkę należy piec w temperaturze 200 stopni C przez około 40 - 50 minut.
Do dania proponuję podać kaszę jaglaną gotowaną w odrobinie soli, z ząbkiem czosnku, tymiankiem i łyżeczką masła. Po ugotowaniu można dodać do niej pastę z papryki i bakłażana.
Moja propozycja sałatki to szpinakowo - paprykowa fantazja.
Sałatka składa się z liści świeżego szpinaku, drobno pokrojonego liścia sałaty lodowej, połowy papryki żółtej, połowy papryczek chilli (zielonej i czerwonej) oraz czerwonej cebulki.
Sałatka polana jest sosem składającym się z 2 łyżek oleju lnianego, łyżeczki octu jabłkowego, łyżki musztardy, stevii, kilku łyżek przegotowanej wody, tymianku, ząbka czosnku, soli i pieprzu.
Życzę smacznego!