Pieczona pierś z indyka

Pieczona pierś z indyka
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Wspaniałe mięsko na obiad.

Składniki

  • piersi z indyka 1 kg
  • Oleju 4 łyżki
  • Soli 2 łyżeczki
  • Pieprzu 3/4 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • Tymianek 1 ½ łyżeczki
  • papryka czerwona słodka 1 ½ łyżeczki
  • Musztarda 1 łyżka
  • Miód 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Żurawina do mięs
  • Sałata lodowa

Przygotowanie

  1. W misce wymieszać wszystkie przyprawy z olejem, musztardą, miodem i sokiem z cytryny. Tak przygotowaną marynatą posmaruj pierś indyka i odstaw najlepiej na całą noc do lodówki, aby indyk się zamarynował.
    Po tym czasie pierś ułożyć w naczyniu żaroodpornym, przykryć pokrywką i piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180°C. Na ostatnie 20 minut piec bez przykrycia, by indyk się przyrumienił. Podawać na sałacie i polać żurawiną do mięs.

Komentarze do przepisu (2)

Dariusz-D 17 stycznia
Piękna pieczeń :-)
KulinarnaChwila 18 stycznia
Super:)
Składniki
  • piersi z indyka 1 kg
  • Oleju 4 łyżki
  • Soli 2 łyżeczki
  • Pieprzu 3/4 łyżeczki
  • zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki
  • Tymianek 1 ½ łyżeczki
  • papryka czerwona słodka 1 ½ łyżeczki
  • Musztarda 1 łyżka
  • Miód 2 łyżki
  • Sok z cytryny 1 łyżka
  • Żurawina do mięs
  • Sałata lodowa
Składniki