Pieczona pierś z gęsi

Pieczona pierś z gęsi
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Co tu dużo pisać. Poezja i tyle w temacie.

Składniki

  • 1 pierś z gęsi wraz z kością
  • 100 ml oleju
  • 2 litry cydru z miodem
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu nawłociowego
  • 2 jabłka
  • 6 szalotek
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Cydr mieszamy z olejem, miodem, posiekanymi ząbkami czosnku i szalotkami, kawałkami jabłek oraz przyprawami.

    Mięso nakłuwamy, zalewamy uprzednio przygotowaną marynatą na 24 h wkładamy do lodówki.

    Gęsinę przekładamy do brytfanny, wlewamy szklankę marynaty plus „wyłowione” jabłka.

    Pieczemy pod przykryciem w 150°C przez około 4 godziny, co jakiś czas podlewając pozostałą marynatą.

Komentarze do przepisu (2)

KulinarnaChwila 15 marca
Pyszotka:)
SlodkoSlodka83 15 marca
Wygląda zjawiskowo,aż szkoda kroić ;-) Przepis dnia jak nic :-) Pozdrawiam
Składniki
  • 1 pierś z gęsi wraz z kością
  • 100 ml oleju
  • 2 litry cydru z miodem
  • 1 łyżka majeranku
  • 1 łyżka miodu nawłociowego
  • 2 jabłka
  • 6 szalotek
  • 1 główka czosnku
  • sól, pieprz
Składniki