Pieczona pierś kaczki z karmelizowaną figą, jabłkiem, sosem z granata i pieczonymi ziemniaczkami

Pieczona pierś kaczki z karmelizowaną figą, jabłkiem, sosem z granata i pieczonymi ziemniaczkami
> 1-2 os.
> 60 min
średnie
przystępne
Dzisiaj na obiad klasyka polskiej kuchni, pieczona kaczka z jabłkiem podana z lekką nutą figi i słodkim sosem z granata.

Składniki

  • Dwie piersi z kaczki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 granaty
  • 3 figi
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaczków prymatu
  • 3 łyżki oliwy

Przygotowanie

  1. Piersi obmywamy, czyścimy z błon i lekko nacinamy od strony skóry, najcieniej jak się da. Nacieramy solą i pieprzem, posypujemy rozmarynem, i przekładamy do naczynia żarodopornego. Figi kroimy na połówki, wrzucamy do małego rondelka i karmelizujemy na małym ogniu. W międzyczasie obieramy jabłko i powtarzamy czynność. Gdy owoce są gotowe przekładamy je do naczynia. Nagrzewamy piekarnik do 200°C i pieczemy około 45 minut.

  2. Po 15 minutach dokładamy ziemniaczki i przez kolejne 30 minut pieczemy, aż do zrumienienia.

  3. Pod koniec przygotowujemy sos. W tym celu kroimy na pół granaty i wydłubujemy z nich pestki, i sok. Dodajemy 2 łyżki cukru, łyżeczkę słodkiej papryki i dokładnie mieszamy. Gdy sos zacznie bulgotać, zestawiamy z ognia i polewamy upieczone mięso. Smacznego!

Komentarze do przepisu (2)

Futka 02 grudnia 2015
Wspaniałe i bardzo finezyjne połaączenie. Palce lizać! :)
programistapogodzinach 02 grudnia 2015
Dziękuję :)
Składniki
  • Dwie piersi z kaczki
  • sól, pieprz
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • 2 granaty
  • 3 figi
  • 1 duże jabłko
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 4 łyżki cukru
  • 300 g ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaczków prymatu
  • 3 łyżki oliwy
Składniki