Pieczona łopatka z kopytkami

Pieczona łopatka z kopytkami
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: aga9494
rozpływa się w ustach ;)

Składniki

  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka masła
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, mieszanki do wieprzowiny, papryka słodka

Przygotowanie

  1. Łopatkę myjemy, kroimy na plastry, wkładamy do miski, przyprawiamy, mieszamy z 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na 3-4 godziny.
    Następnie mięso podsmażamy, umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy około 1/3 szklanki wody i pieczemy około godziny ( co ok. 20 minut przewracamy kawałki łopatki).

  2. Ugotowane i ostudzone ziemniaki rozgniatamy tak by nie miały grudek ( można zmielić w maszynce). Do ugniecionych ziemniaków dodajemy mąkę, sól, jajka i zagniatamy ciasto, gdy jest ono zbyt klejące to podsypujemy jeszcze mąką.
    Z powstałego ciasta formujemy wałeczki o grubości ok 2cm i kroimy na ok 3 cm kopytka. Uformowane kopytka oprószamy mąką by się nie pokleiły. Do garnka wlewamy ok. 2 litry wody, zagotowujemy, następnie solimy i dodajemy masło.
    Kopytka wrzucamy do gotującej wody, gdy wypłyną na powierzchnię, są już gotowe.

  3. Wytopiony tłuszcz z łopatki przelewamy do rondelka, dodajemy pół szklanki wody, zagotowujemy.
    Do miseczki wsypujemy 1,5 łyżki mąki, dodajemy pół szklanki wody, mieszamy. Następnie zagęszczamy mąką sos.

Składniki
  • 1kg ugotowanych ziemniaków
  • ok. 300g mąki
  • 2 jajka
  • sól
  • łyżka masła
  • 1kg łopatki wieprzowej
  • przyprawy: sól, pieprz, tymianek, mieszanki do wieprzowiny, papryka słodka
Składniki