Pieczona łopatka wieprzowa w cebuli Ojca Mateusza

Pieczona łopatka wieprzowa w cebuli Ojca Mateusza
> > 6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Bellapi
Pyszna, soczysta i aromatyczna. Idealna na niedzielny obiad lub na zimno jako dodatek do kanapek

Składniki

  • łopatka wieprzowa ok. 1,5kg
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju rzepakowego
  • 1 łyka octu balsamicznego
  • Liść Laurowy

Przygotowanie

  1. Mięso umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem.
    Mięso związać sznurkiem kuchennym, nakłuć w kilku miejscach i powkładać plasterki czosnku.
    Pod sznurek włożyć kilka listków laurowych.

  2. W miseczce wlać oliwę bądź olej, ocet balsamiczny, dodać przyprawę 18 ziół Ojca Mateusza i wszystko dokładnie wymieszać.
    Natrzeć dokładnie mięso, owinąć w folię aluminiową i folię spożywczą.
    Wstawić do lodówki na noc.

    Następnego dnia mięso przełożyć do glinianego bądź żaroodpornego naczynia.
    Obłożyć cebulą pokrojona w pórka.
    Piec przez 1,5 godziny w temp. 180C .
    5 min przed końcem pieczenia włączyć termoobieg.
    Podawać na ciepło do ziemniaków, lub na zimno do kanapek.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 02 marca 2018
Super...na obiad lub do pieczywa...zdrowe bez konserwantów chemicznych....:)
Bellapi 03 marca 2018
I dokładnie takie jest najlepsze :)
Składniki
  • łopatka wieprzowa ok. 1,5kg
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • przyprawa 18 ziół Ojca Mateusza
  • 2 łyżki oliwy bądź oleju rzepakowego
  • 1 łyka octu balsamicznego
  • Liść Laurowy
Składniki