Pieczona kaczka z ziemniakami i pieczarkami.

Pieczona kaczka z ziemniakami i pieczarkami.
> 5-6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Pieczone części kaczki z ziemniakami i pieczarkami, idealne na świąteczny obiad.

Składniki

  • filet z kaczki ze skórą 1 szt.
  • nogi kaczki 4 szt.
  • ziemniaki 10 szt.
  • pieczarki małe 22 szt.
  • wegeta 1 łyżka
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka (młotkowany)
  • pieprz czarny 1 łyżeczka (młotkowany)
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • marynowane papryczki czereśniowe

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy mieszamy ze sobą. Przyprawami nacieramy części z kaczki, wkładamy do pojemnika, i odstawiamy przykryty pojemnik na dobę do lodówki. W dniu pieczenia przyprawami nacieramy obrane ziemniaki i wymyte pieczarki. Mięso układamy w brytfance, obkładamy ziemniakami i pieczarkami.

  2. Pieczemy 90 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Upieczone części kaczki podajemy z upieczonymi ziemniakami i pieczarkami, można do tego dodać marynowane papryczki czereśniowe.

  3. Smacznego!!!

Komentarze do przepisu (4)

fafiatko 28 grudnia 2018
Pyszna! uwielbiam kaczke :)
bryssska 28 grudnia 2018
To danie iście królewskie, pycha ;-d
SlodkoSlodka83 28 grudnia 2018
Super zestaw :-)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • filet z kaczki ze skórą 1 szt.
  • nogi kaczki 4 szt.
  • ziemniaki 10 szt.
  • pieczarki małe 22 szt.
  • wegeta 1 łyżka
  • pieprz kolorowy 1 łyżeczka (młotkowany)
  • pieprz czarny 1 łyżeczka (młotkowany)
  • czosnek granulowany 1 łyżeczka
  • majeranek 1 łyżka
  • sól 1 łyżeczka
  • marynowane papryczki czereśniowe
Składniki