Pieczona kaczka:

Pieczona kaczka:
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
avatar Autor: helenapon
Przygotowanie trwa długo ale zapewniam, że warto. Kaczka jest pyszna z chrupiącą skórką.

Składniki

  • Marynata:
  • Po 3 łyżki: oleju, octu balsamicznego, sosu chilii słodko-pikantnego i
  • sosu sojowego
  • 2 łyżki maggi
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • Przyprawy:
  • główka czosnku
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki przyprawy podlasakiej do drobiu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu

Przygotowanie

  1. Wszystkie przyprawy dokładnie wymieszać, czosnek przecisnąć przez praskę lub drobno pokroić.
    Natrzeć kaczkę i odstawić na godzinę do lodówki.
    Po godzinie przełożyć kaczkę do mocnego woreczka
    foliowego, wlać marynatę. Woreczek mocno związać i włożyć do miski. Odstawić na 24 godziny.
    Woreczek z kaczką obrócić kilka razy by marynata pokryła dokładnie mięso.
    Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać bulionem, kilkoma łyżkami oleju i domową vegetą.
    Piec godzinę. Po tym czasie dolać marynatę, w której macerowała się kaczka, dodać 2-3 listki laurowe, kilka plasterków cytryny i gałązki rozmarynu. Do środka włożyć 2 winne jabłka pokrojone w grube cząstki. Delikatnie posypać jeszcze majerankiem i piec do miękkości około następnej godziny.Pod koniec pieczenia kaczkę wyjąć i przy pomocy pędzla posmarować całą miodem. Dzięki temu ładnie się zrumieni a skórka będzie chrupiąca.
    Kaczka jest przepyszna, chociaż czas przygotowania dość długi.

Komentarze do przepisu (2)

Docherro 19 grudnia 2019
Fajna kaczusia,chrupiąca skórka i aromatyczna:)
rosynka 28 stycznia
Bardzo ciekawy przepis na marynate. Aromatyczna kaczusia,wlasnie taka lubie, chrupiaca skorka, mniam-mniam
Składniki
  • Marynata:
  • Po 3 łyżki: oleju, octu balsamicznego, sosu chilii słodko-pikantnego i
  • sosu sojowego
  • 2 łyżki maggi
  • 2 szklanki czerwonego wina
  • Przyprawy:
  • główka czosnku
  • 1 łyżka soli morskiej
  • 1 łyżka pieprzu ziołowego
  • 1 łyżka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 2 łyżki przyprawy podlasakiej do drobiu
  • 2 łyżki majeranku
  • 1 łyżka miodu
Składniki