Smaker - przepisy, dieta

Darmowa aplikacja z najlepszymi przepisami w sieci

Pieczona kaczka

Pieczona kaczka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: nikola2005
Prosty sposób na kaczkę w całości, pyszna i soczysta!!

Składniki

  • kaczka do 2,5 kg.
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła -do środka kaczki
  • Do podlania kaczki:
  • 200ml. wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju

Przygotowanie

  1. Kaczkę umyć i osuszyć.

    Wszystkie przyprawy tj.: sól, majeranek, pieprz oraz paprykę. Dokładnie wymieszać na pastę. Gdyby była zbyt gęsta, dolać odrobinę oleju.

    Główkę czosnku bez obierania przekroić w poprzek na pół i bardzo starannie natrzeć nim kaczkę –z wierzchu i od środka. Czosnek odłożyć na bok, będzie potrzebny do środka kaczki.

    Kaczkę natrzeć czosnkiem następnie przygotowaną pastą z przypraw z wierzchu i w środku.

    Do tak doprawionej kaczki włożyć odłożony wcześniej czosnek oraz łyżkę masła. Spiąć wykałaczkami. Mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego,

    Odstawić do lodówki najlepiej na całą noc!!

  2. Na dno naczynia wlać wodę, dodać olej oraz masło Naczynie przykryć i wstawić do nagrzanego do 200 st. C piekarnika.

    Piec około 2 godz.

    - 1 godz. bez podnoszenia przykrywki!!

    - Następnie przewrócić kaczkę na drugą stronę, ponownie przykryć i piec dalej. Tym razem co jakiś czas (co 10-15 minut) polewać mięso sosem z dna naczynia tak by kaczka po upieczeniu nie była sucha!!

    Gotową kaczkę wyjąć z piekarnika oraz z naczynia i ułożyć półmisku.

    Ułożyć kaczkę piersiami do dołu ( by spłynęły soki z mięsa;) i przykryć folią aluminiową. Zostawić w ten sposób na 10-15 minut. Dzięki temu nie wypłyną po przekrojeniu, tylko zostaną w mięsie, a kaczka zachowa większą soczystość. Po tym czasie porcjować i podawać.

    Smakuje z wszelkimi dodatkami :)

Komentarze do przepisu (7)

Ewaaa 29 czerwca 2014
mega apetyczna kaczucha :))))))
Konto usunięte 14 lipca 2014
wygląda pysznie:-), dawno nie piekłam kaczki, a teraz po obejrzeniu zdjęć i przeczytaniu Twojego przepisu,... Czytaj całość »
wygląda pysznie:-), dawno nie piekłam kaczki, a teraz po obejrzeniu zdjęć i przeczytaniu Twojego przepisu, chyba niedługo też upiekę:-)
BajaT 13 kwietnia
Świetny przepis nawet dla początkujących.
Wyszło pięknie i smacznie.
Dziękujemy
Pozdrawiamy serdecznie
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • kaczka do 2,5 kg.
  • 1 główka czosnku
  • 1-2 łyżki oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka czarnego pieprzu
  • 2 łyżeczki majeranku
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki
  • 1 łyżka masła -do środka kaczki
  • Do podlania kaczki:
  • 200ml. wody
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka oleju
Składniki