Pieczona biała kiełbasa

Pieczona biała kiełbasa
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
Swojska biała kiełbasa pieczona w sosie z piwa i cebuli z przyprawami, pikantna i pyszna.

Składniki

  • 2kg białej kiełbasy
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 250ml jasnego piwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smaku

Przygotowanie

  1. Cebule obrałam i pokroiłam w półplasterki. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i wrzuciłam cebulę. Czosnek obrałam i pokroiłam w plasterki. Dodałam go na patelnię do zrumienionej cebuli. Chwilę przesmażyłam je razem, po czym dodałam musztardę i podlałam piwem. Przyprawiłam wszystko roztartym majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszałam i dusiłam sos kilka minut. Następnie sos przełożyłam do naczynia żaroodpornego i odstawiłam do przestygnięcia. Do chłodnego sosu włożyłam kawałki białej kiełbasy. Naczynie przykryłam i odstawiłam na noc do lodówki. Następnego dnia kiełbasę wstawiłam do piekarnika i piekłam je 40 minut w temp. 180 stopni, po czym kiełbaski przekręciłam na drugą stronę i znów piekłam ok 40 minut. Kiełbaskę podałam na gorąco ze świeżym pieczywem.

Komentarze do przepisu (4)

ewka16 25 stycznia
pyszne, robię podobnie :)
WanilioweImprowizacje 25 stycznia
:-)
kuchmariola63 26 stycznia
Pycha :)
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • 2kg białej kiełbasy
  • 4 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki musztardy
  • 250ml jasnego piwa
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżka majeranku
  • sól, pieprz
  • olej do smaku
Składniki