Pieczeń z piersi indyka według Ewy Wachowicz

Pieczeń z piersi indyka według Ewy Wachowicz
> 5-6 os.
> 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Ewa_Gotuje
Kruche i soczyste mięso w sam raz na uroczysty, świąteczny obiad. Przepis pochodzi z 415. odcinka programu "Ewa Gotuje".

Składniki

  • ok. 1 kg filetu z piersi indyka
  • masło klarowane do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula

Przygotowanie

  1. Naczynie żaroodporne posmarować masłem i ułożyć w nim mięso.

  2. Do miski wlać olej, sos sojowy i ocet balsamiczny. Dodać musztardę i majonez. Przyprawić papryką oraz pieprzem ziołowym. Dorzucić posiekany czosnek i drobno pokrojoną cebulę. Wymieszać. Tak przygotowaną marynatą obłożyć mięso. Przykryć i schować w lodówce na 2 godziny.

  3. Po tym czasie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Przez pierwsze 30 minut piec pod przykryciem, następnie odkryć, polać sosem i zapiekać przez kolejne pół godziny.

  4. Upieczony filet wyjąć i poczekać, by mięso związało soki. Następnie pokroić w plastry. Podawać na ciepło z sosem lub na zimno – jako wędlinę.

Komentarze do przepisu (1)

kulinarnagosia 27 marca
Pysznie wygląda :)
Składniki
  • ok. 1 kg filetu z piersi indyka
  • masło klarowane do natłuszczenia formy
  • 2 łyżki oleju z pestek winogron
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • 1 łyżka majonezu
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 cebula
Składniki