Pieczeń z karkówki i pyszna wędlina na drugi dzień, wykorzystałem piekarnik z termosondą.

Pieczeń z karkówki i pyszna wędlina na drugi dzień, wykorzystałem piekarnik z termosondą.
> 3-4 os.
> > 60 min
łatwe
tanie
avatar Autor: Gotujtosam
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszną pieczeń z karkówki, soczysta i aromatyczna, a na drugi dzień wspaniała wędlina na kanapki. Polecam serdecznie :-) https://youtu.be/6JdGogpT76Q

Składniki

  • Karkówka 1,3 kg.
  • Musztarda 3 szubate łyżeczki.
  • Rozmaryn 1 łyżeczka.
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka.
  • Papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
  • Termosonda

Przygotowanie

  1. Karkówkę płuczemy, wrzucamy do większej miski, następnie wrzucamy musztardę i wszystkie przyprawy z listy, wcieramy wszystko w mięso.
    Miskę przykrywamy i odstawiamy do lodówki na 24 godziny.
    Po tym czasie karkówkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, następnie w środek karkówki wbijamy termosondę. Karkówka po wyjęciu z lodówki powinna nabrać temperatury pokojowej przed pieczeniem.

  2. Następnie rozgrzewamy piekarnik na 200 stopni góra dół, gdy piekarnik będzie nagrzany, wkładamy karkówkę do środka i pieczemy przez dziesięć
    minut, następnie obniżamy temperaturę do 150 stopni i pieczemy aż osiągniemy 85 stopni w środku pieczeni.
    Po wyciągnięciu z piekarnika, pieczeń należy odstawić na 10 minut, aby odpoczęła, po tym czasie kroimy w plastry i podajemy :-)

    Gotowe !!!

    Na drugi dzień jak już pieczeń stężeje idealnie nada się jako wędlina na kanapki.

Składniki
  • Karkówka 1,3 kg.
  • Musztarda 3 szubate łyżeczki.
  • Rozmaryn 1 łyżeczka.
  • Czosnek granulowany 1 łyżeczka.
  • Papryka mielona ostra 1/2 łyżeczki.
  • Sól do smaku.
  • Pieprz do smaku.
  • Termosonda
Składniki