Pieczeń z indyka

Przepis dnia 2010-04-21
Pieczeń z indyka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: Mole3
Coś innego z mielonego. I wiosennie - ze szczypiorkiem. :)

Składniki

  • mięso mielone z indyka, 0,5 kg
  • kajzerka, 1 szt.
  • cebula, 1/2 dużej
  • szczypiorek, 2 łyżki
  • białko jaja, 2 szt.
  • mleko ciepłe, tyle, ile wsiąknie w kajzerkę
  • Bułka tarta, ok. 1 szkl.
  • sól ziołowa, 1 łyżeczka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • papryka w proszku, 1 łyżeczka
  • kminek, 1 łyżeczka

Przygotowanie

  1. Kajzerkę namoczyć w ciepłym mleku, cebulę i szczypiorek drobno posiekać.

  2. Do mięsa (najlepsze mielone z kawałka, ale może być i paczkowane) dodać namoczoną kajzerkę, cebulę i szczypiorek oraz jajko i przyprawy. Dobrze wyrobić, a następnie dosypywać bułki tartej aż masa będzie mieć zwartą, elastyczną konsystencję. Zostawić na ok. 15 minut, żeby bułka tarta w masie napęczniała. Jeśli masa jest za rzadka, dosypać jeszcze bułki.

  3. Z masy uformować kulę, obsypując ją mąką pszenną. Następnie posypać ją papryką w proszku i kminkiem. Piec w rękawie do pieczenia ok. 1 i 1/2 godziny w 150 stopniach, termoobieg.

  4. Najpyszniejsze na ciepło, ale dobrze smakuje także jako dodatek do pieczywa. Smacznego. :)

Komentarze do przepisu (10)

madzikcho 21 kwietnia 2010
ależ piękny "widok" z rana ;) uwielbiam takie pieczenie - ląduje w ulubionych, pozdrawiam ;)
renka 21 kwietnia 2010
Wygląda bajecznie i na pewno jest pyszna ;)
irma 21 kwietnia 2010
Ale fajny pomysł. Do ulubionych.
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • mięso mielone z indyka, 0,5 kg
  • kajzerka, 1 szt.
  • cebula, 1/2 dużej
  • szczypiorek, 2 łyżki
  • białko jaja, 2 szt.
  • mleko ciepłe, tyle, ile wsiąknie w kajzerkę
  • Bułka tarta, ok. 1 szkl.
  • sól ziołowa, 1 łyżeczka
  • CZOSNEK GRANULOWANY, 1 łyżeczka
  • pieprz mielony, 1/2 łyżeczki
  • papryka w proszku, 1 łyżeczka
  • kminek, 1 łyżeczka
Składniki