Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka
> 5-6 os.
> > 60 min
średnie
przystępne
avatar Autor: agulam22
Delikatna w smaku pieczeń z indyka.

Składniki

  • pierś z indyka, 1.1 kg
  • delikat do mięs, 1 łyżka
  • sól, szczzypta
  • bazylia, 1/2 łyżeczki
  • olej, 3 łyżki
  • kosta drobiowa, 1 szt
  • sól czonkowa, 1 łyżeczka
  • czosnek, 1ząbek

Przygotowanie

  1. Pierś z indyka dokładnie umyć i oczyścić z błon.

  2. Przyprawy (delikat do mięs.sól,pieprz,bazylie,sól czosnkową) wymieszać z olejem i połączyć ze startym czosnkiem.

  3. Mięso dokładnie nasmarować mieszaniną oleju i przypraw.Pozostawić na kilka godzin(minimum 5) lub najlepiej na całą noc.

  4. Następnego dnia mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego i zacząć piec ok 30 ,minut w tem. 190st, nie dodawać żadnego tłuszczu.

  5. Po 30 minutach mięso należy obrócić i zalać bulionem z 1 kostki drobiowej rozpuszczonej w szklance ciepłej wody i dalej piec ok 50 minut.Od czasu do czasu mięso należy podlewać bulionem.Po tym czasie mięso jest gotowe do podania.Wystarczy pokroić je w plastry. Smacznego

Komentarze do przepisu (12)

Lalucha 27 marca 2009
To może być dobre,ale czy koniecznie musi być stary czosnek?
agulam22 28 marca 2009
Jeżeli ktoś nie lubi czonku to ie musi go byc.
Jagoda50 15 sierpnia 2009
Bardzo dobra pieczeń
zobacz wszystkie komentarze*

*Przejdziesz do wersji klasycznej

Składniki
  • pierś z indyka, 1.1 kg
  • delikat do mięs, 1 łyżka
  • sól, szczzypta
  • bazylia, 1/2 łyżeczki
  • olej, 3 łyżki
  • kosta drobiowa, 1 szt
  • sól czonkowa, 1 łyżeczka
  • czosnek, 1ząbek
Składniki