Pieczeń z indyka

Pieczeń z indyka
> > 6 os.
> > 60 min
łatwe
przystępne
Kruche, delikatne mięso na obiad lub na kanapki do pracy.

Składniki

  • Filet z indyka - 80 dag
  • Składniki na marynatę : miód - 2 łyżki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
  • Rękaw do pieczenia

Przygotowanie

  1. Fileta umyć . Z podanych składników przygotować marynatę. Zanurzyć w niej fileta , przykryć folią i pozostawić na całą noc.

  2. Na następny dzień, piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Zamarynowany filet włożyć do rękawa do pieczenia, polać pozostałą marynatą, zapiąć rękaw. Umieścić w naczyniu żaroodpornym, wstawić do piekarnika i piec 50 minut.

  3. Wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw, wstawić ponownie na 10 - 15 minut do zrumienienia.

  4. Zrumienioną pieczeń po wyjęciu z piekarnika , pozostawić w sosie który się wytworzył na 10 - 15 minut aby soki nie wypłynęły bo pieczeń byłaby zbyt sucha. Podawać z podpieczonymi ziemniakami i surówką.

Składniki
  • Filet z indyka - 80 dag
  • Składniki na marynatę : miód - 2 łyżki
  • Papryka słodka - 1 łyżeczka
  • Sok z cytryny - 1 łyżka
  • Musztarda - 1 łyżka
  • Tymianek - 1 łyżeczka
  • Olej - 3 łyżki
  • Sól - 1/2 łyżeczki
  • Pieprz czarny mielony - 1/2 łyżeczki
  • Rękaw do pieczenia
Składniki