Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Pieczeń z indyka"
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9327
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 223
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 504
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 9327
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 223
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 504
Składniki
Pierś z indyka umyj pod bieżącą wodą i osusz papierowym ręcznikiem. Ostrym nożem natnij ją w środku i rozepchnij kieszonkę drewnianą łyżką. Oprósz mięso solą oraz pieprzem, skrop olejem.
Ser zetrzyj na tarce. Z papryk usuń gniazda nasienne, opłucz i pokrój w drobną kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Suszone pomidory osącz z oleju, pokrój w bardzo małą kostkę.
Na patelni rozgrzej masło, wrzuć cebulę, po czym zeszklij ją, cały czas mieszając. Następnie dodaj pokrojoną paprykę oraz suszone pomidory, smaż na małym ogniu ok. 1 min. Wystudź. Starty ser wymieszaj z warzywami.
Żaroodporne naczynie posmaruj olejem. Kieszonkę wyciętą w piersi indyka wypełnij nadzieniem, mocno je ubijając. Brzegi zepnij wykałaczkami. Wierzch mięsa posmaruj olejem i przełóż je do naczynia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 220°C.
Wstaw mięso, piecz około 15 minut. Następnie zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz jeszcze około 30 minut, często skrapiając sosem wytopionym w trakcie pieczenia.
60 minut. Porcja: 180 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie