Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Pieczeń z cytryną"
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Doprawione odrobiną mięty!
Odsłon: 28
Smaczny filet z kurczaka w panierce, podany z ugotowanymi ziemniakami i surów...
Odsłon: 212
Pulpety z szynki wieprzowej w sosie koperkowym to pomysł na szybki obiad. Mo...
Odsłon: 233
Składniki
Mięso nacieramy solą i pieprzem. Nożem nacinamy w nim głębokie kieszonki, do których wpychamy pokrojone w grubsze plasterki cytryny.
Czosnek i pietruszkę siekamy, mieszamy z dwiema łyżkami oleju. Olejem smarujemy mięso. Całość obkładamy wędzonym boczkiem. Pieczeń wkładamy od natłuszczonej brytfanny i na 30 minut wstawiamy do nagrzanego do 170oC piekarnika.
Resztę oleju mieszamy w głębszej misce z posiekaną szałwią i szczyptą soli. Wrzucamy obrane, pokrojone na ćwiartki ziemniaki. Mieszamy. 4. Wokół podpieczonego nieco schabu układamy ziemniaki i nadal pieczemy. Po upływie 40 minut dodajemy pokrojone pieczarki (ewentualnie także małe pomidorki) i całość dopiekamy jeszcze 20 minut.
Czas przygotowania 100 minut. Cena jednej porcji około 5 zł
Wartość odżywcza jednej porcji 410 kcal Białko 24,1 g/ Tłuszcz 29 g/Węglowodany 16,8 gŹródło: Rewia