Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczeń wołowa z jarzynami
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Jedna z najlepszych szarlotek
Odsłon: 535
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 275
Składniki
Warzywa obrać, opłukać i zetrzeć na tarce, pomidor sparzyć i zdjąć z niego skórkę. Mięso opłukać, obłożyć warzywami, zalać czerwonym winem i odłożyć na kilka godzin w chłodne miejsce. Mięso oczyścić z warzyw i obsmażyć na maśle. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wlać wino, masło ze smażenia, dodać warzywa, pomidor, liść laurowy i oprószyć pieprzem. Naczynie przykryć i dusić mięso na małym ogniu lub w piekarniku w temperaturze 180°C przez 3 godziny, co pół godziny sprawdzając, czy płyn wyparował, i ewentualnie uzupełniając go wodą. Pod koniec duszenia osolić.
Uduszone mięso pokroić na plastry, a warzywa z sosem przetrzeć przez sito i polać nimi pieczeń. Podawać z ugotowanymi warzywami i ziemniakami. Pod koniec duszenia można pieczeń obsypać utartym chlebem razowym, który zagęści sos.