Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7197
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 160
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 350
Łatwe do zrobienia i szybkie do zjedzenia.
Odsłon: 7197
Nigdy nie przybierałam się do kiszenia ogórków bez chrzanu w kuchni. Tym raze...
Odsłon: 160
Potrawa, którą wymyśliłam jest nie tylko dla jaroszy. Zjadacze mięsa mogą zro...
Odsłon: 350
Składniki
• na 6 porcji •: 105 min (plus czas marynowania mięsa) •Porcja: 695 kcal •Cena porcji: ok. 3,50 zł
Mięso opłucz, osusz, obwiąż mocną nitką. Uformuj zgrabną pieczeń. Czosnek obierz, posiekaj. Listki laurowe drobniutko pokrusz. Jagody jałowca utłucz w moździerzu. Czosnek wymieszaj z listkami laurowymi, jałowcem oraz pozostałymi przyprawami, musztardą i olejem. Mieszanką posmaruj mięso. Zawiń je w folię i włóż do lodówki na około 12 godzin.
Zamarynowaną łopatkę ułóż w brytfance. Podlej bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 190oC. Piecz ok. 90 min. W czasie pieczenia mięso polewaj sosem z dna brytfanki. Gotową pieczeń podawaj np. z kluskami śląskimi oraz buraczkami. Gotowe danie udekoruj świeżymi ziołami.Źródło: Naj